FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Knoeien met visie
published by , on 07/02/2008

Een van Belgiës symbolische merken, de fabrikant van autobussen en touringcars Van Hool – met als slogan ‘Belgian Craftsmanship on the Move’ – wordt al een tijdje het hof gemaakt door het Indische concern Hinduja. Volgens roddels tijdens power-lunches zouden de vier oudste broers Van Hool (Alfons, Jozef, Denis en Paul), voortzetters van de familietraditie die in 1947 door oprichter Bernard in het leven werd geroepen, niet unaniem kunnen of willen spreken en handelen. Het lijkt erop dat ze met hun visie in de achteruitkijkspiegel kijken, eerder dan naar de weg die voor hen ligt.

Het is interessant om vast te stellen dat Hinduja ook door een vastberaden ondernemer werd opgericht, Parmanand Deepchand Hinduja. Nog interessanter is dat vier, ja vier van zijn zonen ook in de zaak gingen: Prakash, Srichand, Gopichand en Ashok.

En terwijl de mantra van vader Van Hool om van zijn onderneming een succes te maken, luidde: “Bouwen is mijn leven. Verder bouwen uw opdracht”, was dat van Parmanand Deepchand Hinduja: “Mijn dharma [plicht] is om te werken, zodat ik kan geven”.

Het lijkt erop dat de oprichters van zowel Van Hool als Hinduja bijzonder goed begrepen hebben dat leiders één ding perfect moeten kunnen – een visie overbrengen, die wij, gewone mensen, kunnen vatten en waarmee we iets kunnen.

Als de broers Van Hool er met hun organisatorische gps niet in slagen de weg naar een efficiënte visie te vinden, geef ik ze graag even mee wat een efficiënt leider met visie moet doen:

Een efficiënte visie is:

– Mogelijk – creëert een toegankelijk beeld van de toekomst

– Inspirerend – doet een verlangen ontstaan en legt een persoonlijke link met waarden

– Realistisch – is uitvoerbaar, met een duidelijke richting en waarneembare resultaten

– Flexibel – biedt ruimte voor groei, aanpassing en ontwikkeling

– Duidelijk – wordt helder gecommuniceerd en goed begrepen

– Boeiend – zet mensen aan tot handelen

Blijkbaar hebben de gebroeders Hinduja al deze kwaliteiten in overvloed. Een onafhankelijke website, ‘Indians Abroad’, verklaarde zelfs dat de broers “sterk geloven in de traditionele gezinswaarden en ernaar streven het familieconcept ook in hun ondernemingen ingang te doen vinden”.

Ironisch genoeg heette het voertuig waarmee de familie Van Hool haar eerste stappen naar faam en fortuin zette ‘De Trekvogel’. Misschien is dat nog een ander aspect inzake leiderschap en het communiceren van een visie dat wij – en de Van Holen van deze wereld – niet over het hoofd mogen zien. Het zit niet stil. U en ik, en wij allemaal moeten er elke dag aan werken, want net als een trekvogel is het voortdurend in beweging.

En misschien, heel misschien, is de doortocht van deze vogel toch niet zo’n slecht nieuws.

(Deze column verscheen oorspronkelijk in Vacature)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.