FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Verbeter de wereld, begin bij jezelf
published by , on 13/01/2008

In de rekruteringssector zitten we niet verlegen om een modewoord meer of minder. Ik ben er zelfs van overtuigd dat HR professionals bij elke nieuwe editie van het Groene Boekje heel wat nieuwe woorden op hun conto mogen schrijven. Neem nu ‘employability’: een duur woord dat de inzetbaarheid van werknemers beschrijft. Een paar jaar geleden kwam employability voor het eerst op het voorplan en sindsdien wint het aan populariteit. Dat heeft het vooral te danken aan de toenemende vergrijzing en de gebrekkige inzetbaarheid van vijftigplussers.

Dat bleek opnieuw op het seminarie waar ik onlangs aanwezig was. Daar kregen we de zoveelste reeks geweldige grafieken over de vergrijzingsproblematiek voorgeschoteld, steevast gevolgd door de obligate uiteenzetting over mogelijke oplossingen om de ontgroening van onze werkende bevolking tegen te gaan. Om werknemers langer aan de slag te houden, moeten bedrijven een extra inspanning leveren. We moeten ons flexibel opstellen en openstaan voor vijftigplussers in plaats van bijvoorbeeld de hele tijd high potentials – nog zo’n modewoord – na te jagen.

Ik moet bekennen dat ik maar met één oor geluisterd heb toen de hele mantra nog maar eens werd afgerammeld. Eerlijk gezegd; volgens mij had mijn oma het lang geleden al bij het rechte eind: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf.”

Denk je nu echt dat we de activiteitsgraad van de vijftigplussers kunnen opkrikken als we een jonge starter aan het HR-loket hebben zitten? Meer nog: hoe kan die de noden van zijn werkgever correct inschatten als ie zelf nog maar een paar maanden in dienst is? Juist ja, niet.

Ik heb ooit gelezen dat mensen de neiging hebben om hun gelijken te bevoordelen in het sollicitatieproces. Noem het maar een drang tot zelfbevestiging. Zo zou een bedrijfsleider die in Leuven heeft gestudeerd, een voorkeur vertonen voor kandidaten die ook aan de KUL gestudeerd hebben. Ga het maar eens na in uw eigen onderneming. Ik denk alleszins dat er wat van aan is. En als het effectief zo is, moeten we daar dringend rekening mee houden.

Bovendien kan je van een jonge werknemer niet verwachten dat die in staat is een ervaren rot op zijn waarde te beoordelen. Het is nochtans een fout die vele ondernemingen maken. Rekrutering is voor veel bedrijven belangrijk, maar blijkbaar niet belangrijk genoeg om ervaren mensen op de HR-stoel te zetten. Wegens geen productieve functie en daar geven we liefst zo weinig mogelijk centen aan uit. Liever een goedkope starter.

Laat het ons in 2008 eens over een andere boeg gooien. Zet een senior medewerker aan het roer van je rekruteringsproject, durf er in te investeren en zorg dat je een goede kijk hebt op de return on investment. Rekrutering, waarde collega-ondernemer, is geen instapfunctie. Laat die job maar aan de collega met de meeste ervaring in de onderneming. Meteen een goede manier om wat meer vijftigplussers aan de slag te houden. Inzake goede voornemens voor het nieuwe jaar kan dat tellen. Gelukkig Nieuwjaar!

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Reactions (1)
 • Diane Smets says:

  Halo Inge,

  soort zoekt soort… er is wat van aan.
  Verder zie je ook dat minder ervaren mensen die verantwoordelijk zijn voor recrutering zich niet alleen baseren op gemeenschappelijke erkenningspunten om een beslissing te nemen maar dat ze tevens naar recrutering kijken op een vrij simplistische manier: er is een gat in de organisatie en dat moet opgevuld worden. Dan wordt er een profiel beschrijving gemaakt en gaat men matchen. Ook een vrij korte termijn aanpak.

  Recrutering is een bijzonder belangrijke functie binnen het bedrijf, zeker in een marktcontext zoals vandaag.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.