FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Alfavrouwtjes
published by , on 24/12/2007

Een goeie vriendin kreeg onlangs de bons. Niet van haar werkgever, maar van haar vriend. Die C4 had ze niet zien aankomen. Blijkbaar ging het haar professioneel meer voor de wind dan privé. Dat was overigens meteen ook de reden. Haar ex-minnaar kreeg het niet verkropt dat zijn kleine prinsesje op het werk de lakens uitdeelt en ook thuis al eens van zich afbijt. Hij vond het moeilijk samenleven met een vrouw die, net als hijzelf overigens, haar ambities niet onder stoelen of banken steekt.

Ze staat niet alleen. Tijdens een seminarie een paar weken geleden in Lissabon ontmoette ik een vrouwelijke topmanager van een Amerikaans bedrijf. Ze vertelde me dat haar man het moeilijk had wanneer ze op zakenreis vertrok. Vooral omdat hij niet goed kon inschatten wat ze daar in het verre Portugal precies ging uitvoeren. Telkens ze erop uit trekt, gaat er blijkbaar een heel kruisverhoor aan vooraf met een fikse ruzie tot gevolg.

Ik weet niet hoe het bij u thuis zit, maar ik kan me weinig mannen voor de geest halen die de moeite nemen om aan hun vrouw uit te leggen waarom zij ‘s avonds de kinderen niet ophalen, waarom zij blijkbaar altijd als enige het bedrijf in het weekend moeten rechthouden of waarom zij de ongekroonde koning van het netwerken zijn. U wel? Waarom putten vrouwen zich dan uit om hun carrière thuis te rechtvaardigen?

Intussen breken heel wat geleerde koppen, politici en belangengroeperingen zich sinds jaar en dag het hoofd over de vrouw en haar rol in het bedrijfsleven. Waarom zijn vrouwen aan de top schaars? Waarom kunnen ze niet opboksen tegen het mannelijke geweld? En waarom botsen we telkens weer tegen het glazen plafond, een schaarse uitzondering niet te na gelaten? Alle inspanningen van positieve discriminatie over equal pay day tot gendervriendelijk ondernemen, ten spijt; het brengt maar weinig zoden aan de dijk.

Wat we, volgens mij, in de eerste plaats nodig hebben om meer vrouwen aan de top te krijgen, zijn sterke mannen! Mannen die het kunnen verdragen dat een vrouw meer verdient. Mannen die het kunnen verkroppen dat hun eega ‘s avonds netwerkt terwijl zij op de kinderen passen… Vele mannen prijzen sterke vrouwen, maar ik vrees dat maar weinigen de ballen hebben om met hen door het leven te gaan.

Wees niet bang, beste man. Niet alle vrouwen vinden het erg om zich aan hun alfamannetje te onderwerpen. Toen ik onlangs een lezing gaf voor een aantal vrouwelijke medewerkers van één van de Big Four, kwam een dame me naderhand vertellen dat ze het toch maar niks vond als ze meer zou verdienen dan haar man. Bovendien zou hij dat niet op prijs stellen… Weten wij vrouwen zelf wel wat we willen?

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.