FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
De Zeven Zonden van de IT Manager
published by , on 06/12/2007

Onlangse week sprak ik op een avond voor IT-managers over de do’s en don’ts van netwerken. ‘Netwerken’ als werkwoord dan, niet als informaticatool. Net zoals elke IT-manager zou een HR-professional netwerken moeten opnemen in zijn agenda, maar weinigen zetten dit echt om in de praktijk. Nochtans is het een feit dat het via via circuit vaak de beste carrièrekansen, medewerkers en leveranciers oplevert.

Ik schreef onderstaande blogpost over mijn presentatie voor IT-managers (voor mijn persoonlijke blog). Ik wil mijn bedenkingen en bevindingen graag met u, HR-profesionals delen. Ze gaan immers niet enkel op voor IT-professionals.

seven.jpg

Voor diegenen die er niet konden bij zijn, hieronder de 7 Zonden van de IT Manager, of het lijstje van hoe het niet moet ;-).

 1. Lurking.
  Van het Engelse to lurk, is de term die gebruikt wordt voor gebruikers van sociale netwerken die zich inschrijven – meestal met een half ingevuld profiel en zonder foto- op een sociaal netwerk, om er vervolgens niets mee te doen.
 2. Luiheid.
  Netwerken gelijk stellen met het naar events gaan die worden georganiseerd door IT constructeurs. Hier is op zich niets mis mee, maar een IT manager zal er enkel andere IT managers en verkopers tegen het lijf lopen, waardoor zijn netwerk niet veel waarde heeft. Diversiteit is belangrijk.
 3. Een goede IT manager kan verkopen.
  Veel IT managers zijn zich er niet van bewust dat ze hun departement moeten kunnen verkopen wanneer collega’s of buitenstaanders vragen stellen. Een IT departement is geen verzameling van informaticatoepassingen, maar heeft ook een economische (business) waarde voor een bedrijf.
 4. PR
  Een IT manager zou gekend moeten zijn binnen het hele bedrijf; zijn departement staat immers in contact met alle andere afdelingen. Toch leggen veel IT managers geen contact met andere managers binnen het bedrijf, en komen ze enkel in beeld wanneer de server niet werkt.
 5. Te weinig vechtlust.
  IT managers mogen niet accepteren dat ze geen zitje in het directiecomité krijgen als ze echt overtuigd zijn dat IT een strategische meerwaarde kan opleveren voor hun bedrijf.
 6. De verantwoordelijkheid afschuiven.
  Hoewel de meesten het eens zijn dat goede mensen het verschil maken in een IT departement, laten nog teveel IT managers toe dat hun HR verantwoordelijke alleen kiest met welke headhunter er in zee gegaan wordt. Als het aan de bron niet goed zit, zal het resultaat navenant zijn.
 7. Bijscholing biedt kansen.
  De meeste technische mensen in de ICT volgen regelmatig trainingen om bij te blijven. Voor een IT manager is dit minder evident. Toch bieden people & bedrijfsmanagement cursussen een extra kanaal om nieuwe mensen te leren kennen en je netwerk uit te breiden (bv alumninetwerken).

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.