FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Pimp My Life. Over voldoening en succes.
published by , on 04/12/2007

Studies tonen aan dat kinderen die in staat zijn om voldoening uit te stellen meer kans hebben om later meer sociaal en meer succesvol te worden.

Leer om korte termijn voldoening op te offeren in ruil voor succes op lange termijn. Het uitstellen van onmiddelijke voldoening en focus op je kerncompetenties zijn belangrijke vaardigheden.

Als het op voldoening aankomt, is uitstel geen afstel. Voorwaarde is dat je bewust omgaat met dit leerproces. Want leren om ‘nu nog niet’ te denken, leert je de vaardigheid. De échte kracht ervan voel je wanneer je dit stelselmatig en strategisch gaat doen. Wanneer je zegt: “Het hele volgende jaar zal ik niet kiezen voor de korte termijn voldoening. Want wanneer ik dat niet doe gedurende één jaar, zal ik ‘deze’ lange termijn uitkomst behalen.”

Onlangs had ik zelf zo’n jaar achter de rug, waar ik heel wat korte termijn voldoening naast me heb neergelegd. Geen alcohol. Geen vet voedsel. Geen dates. Geen onzinnige uitgaven. Wel focus op m’n eigen ontwikkeling en streven naar lange termijn uitkomsten. En ik deed dit bewust.

Ik was met teveel dingen tegelijk bezig en dacht: “Wat als ik nu eens geen McDonalds at? Wat als ik nu even geen pintje pak? Wat als ik nu even niet uitging? Wat zou er veranderen als ik terug op m’n eigen ontwikkeling ging focussen? Wat zou er gebeuren als ik m’n eigen fort zou versterken?” Al snel kon ik de gewonnen tijd en opportuniteit investeeren in de toekomst?

Na enige tijd werd kreeg ik meer energie. Door het leerproces kreeg ik meer zelfvertrouwen. Door de focus kon ik doelgerichte keuzes maken. Met m’n nieuwe skills presteerde ik beter. Al snel werd ik meer succesvol in m’n business. En kon ik geld opzij zetten. En toen dacht ik: “Misschien kan ik verhuizen, naar een ruimere plek? Misschien kan ik me een nieuwe auto veroorloven? Misschien kan ik nieuwe kleren kopen? Mischien moet ik eens mijn eigen leven ‘pimpen'”.

En toen dacht ik: “Dat kan ik inderdaad… maar wat als ik nu eens al deze mogelijkheden nam en… me ging focussen op wat ik écht wil.” En ik creëerde mijn eigen context. Ik zocht mensen op waarmee ik kon samenwerken. Ik ging praten met auteurs en succesvolle ondernemers. Ik zocht coaches en mentors op. Ik ging zelf bloggen en schrijven. Ik bouwde een succesvolle business uit.

Ook jij kunt op een punt geraken dat je je eigen leven kunt ‘pimpen’. Maar denk even na over wat je écht wilt bereiken. Laat je niet verleiden. Laat je niet van de wijs brengen door anderen. Focus op jouw lange termijn succes!

Reactions (1)
 • Diane Smets says:

  Beste Stephan,

  wijze woorden gesproken en geschreven door heel wat wijze mensen. Wijsheid die vaak verworven wordt door vallen en opstaan, in nederigheid en eerlijkheid toegegeven.

  In de versnelde en zappende samenleving van vandaag riskeert dit soort van wijsheid voor meer mensen verloren te gaan dan vroeger het geval was.

  Hoe kan onze maatschappij er voor zorgen dat deze wijsheid niet verloren gaat voor velen van de nu opgroeiende generatie en de generaties die nu of recentelijk zelfstandig gaan leven zijn?

  Door te leren wat pesoonlijke waarden, persoonlijke sterktes en zwaktes zijn. Door te leren wat echt belangrijk is voor hen en waar ze voor erkend en herinnerd willen worden. Eenmaal dat helder genoeg is (zelfkennis) moet men durven te erkennen wat er nodig is om dit te verwezenlijken en dat dan met de nodige moed en visie aanpakken.

  Voor iedereen kan er een uitdagend levenspad gecreëerd worden op voorwaarden dat ze het geluk hebben van voldoende begeleiding te krijgen om tot die inzichten te komen en voldoende moed en enthusiasme hebben om dit te willen realiseren. Hoe echter de “droom” (of meerdere dromen) hoe groter de natuurlijke motivatie zal zijn om eraan te werken.

  En ja, tegenwoordig noemen ze zoiets dan blijkbaar pimpen (toch eerder woordenschat van de zapcultuur). Maar als het woord aanslaat en begrepen wordt, misschien ook een instrument om deze levenswijsheid voor toekomstige generaties niet te laten verloren gaan.

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.