FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Talenkennis van onze medewerkers en competitiviteit
published by , on 26/11/2007

scrab_400.jpg

Gisteren en eergisteren was ik in Lissabon, waar de eerste vergadering plaats vond van het Business Forum for Multilingualism. Op deze vergadering waren een twintigtal mensen aanwezig waarvan de helft ondernemers waren uit alle hoeken van Europa, en de andere helft werkten voor de Commissie.

Het uitgangspunt was dat de omzet van onze Europese bedrijven zou verhogen indien meertaligheid meer zou zijn ingeburgerd, waarbij meertaligheid méér impliceerde dan enkel de kennis van het Engels. De vraag die de deelnemers zich stelden, was hoe we deze meertaligheid konden aanmoedigen.

De afgevaardigde voor Noorwegen was een man die zelf perfect viertalig was (Noors, Zweeds, Engels en Frans) en die hierdoor een mooie carrière had weten uit te bouwen binnen bedrijven zoals l’Oréal, Coca Cola en Oracle. In een van zijn functies was hij HR directeur geweest voor een multinational en dit voor een groot stuk van de wereld. Deze man merkte op dat hij in heel zijn carrière nooit had gehoord dat meertaligheid van de medewerkers werd aanzien als een competitieve troef. Integendeel: als Amerikaanse multinational werd de hele talenkwestie wereldwijd afgedaan als: “Kandidaten moeten Engels spreken, want Engels is onze bedrijfstaal“. Nochtans werden belangrijke contracten soms verloren omdat het bedrijf zich niet kon inleven in de lokale cultuur en taal van haar klanten en zakenpartners.

Misschien wordt het tijd dat wij als bedrijven (of HR verantwoordelijken) de toegevogde waarde van onze meertalige medewerkers erkennen, en zelf ook inspanningen leveren om meer meertalige kandidaten aan te werven en/of taalcursussen te organiseren binnen het bedrijf? Tenslotte weten wij in België uit de eerste hand hoe eentaligheid kan leiden tot een verlies aan economische impact en zelfs meer…

Voor wie meer wil lezen:

verschenen in de Spaanse pers
verschenen in de Duitse pers

verschenen in de Portugese pers 1

verschenen in de Portugese pers 2

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.