FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Return on love
published by , on 22/11/2007

Op een webforum voor marketeers botste ik onlangs op een opvallende vraag. “Wanneer schreef je voor het laatst een liefdesbrief?”. Enige nieuwsgierigheid is me niet vreemd, dus een paar clicks verderop leer ik dat het gaat om een initiatief van de organisatie Creatief Schrijven. Die verzamelt 1001 liefdesbrieven om later in een boek te bundelen.

“Wie heeft daar nu tijd voor?”, denk ik luidop. Echter, wie de reacties op het initiatief leest, merkt dat de oproep ernstig wordt genomen. Een aantal marketeers trekken het debat zelfs open naar het bedrijfsleven toe. Tussen berichten over web 2.0 en search engine optimization komen opvallend veel reacties binnen over het belang van respect en collegialiteit op het werk. De vraag wordt dan “Wanneer schreef je laatst een liefdesbrief aan een klant, een collega, een zakenpartner of leverancier?”. Dat is misschien wel een van de meest onderschatte ondernemersvragen. Wederzijds respect (her)bevestigen is een belangrijke vorm van bedrijfscommunicatie.

Samenwerken gebeurt nooit belangeloos. Je maakt deel uit van éénzelfde corporate tribe, een clan die een territorium en belangen verdedigt. Zo krijgt zelfs de meest zakelijke relatie een persoonlijk tintje. In onze professionele realiteit lijkt er nauwelijks ruimte voor liefde, maar geef toe: als het echt niet klikt, ben je sneller weg dan je denkt.

Onze werksfeer wordt bepaald door duidelijke objectieven, rapporten, meetings met strikte agenda’s en deadlines. Duidelijke afspraken, zo hoort het ook. Maar zelfs een omgeving met bekwame mensen, financiële bonussen, een dure website en een charter voor sociaal verantwoord ondernemen biedt geen garanties voor een goede samenwerking op lange termijn. Je blijft enkel als je het gevoel hebt dat het ‘goed’ zit, als je weet dat je erbij hoort en gewaardeerd wordt. Een Australiër zei me eens dat het woord ‘flink’ hem het meest was opgevallen tijdens zijn verblijf in België. Als kinderen iets goed doen, zeggen de ouders dat spontaan. Waarom is dat op het werk dan zo moeilijk?

We maken al te snel een opdeling in werk en de privé, waarbij de eerste kring ernstig, terughoudend en hard is, de andere vrolijk, open, en hartelijk. Maar eigenlijk willen we in beide werelden graag gezien worden.

Vooral voor nieuwe medewerkers is dat een extra belasting. Ze moeten zich nog bewijzen. Eens je in de groep zit, vergeet je hoe het was om er nog niet bij te horen. We onderschatten hoe moeilijk dat is. Dale Carnegie wist het lang geleden al: laat de ander oprecht weten dat hij belangrijk is. Het is de beste investering die je kan doen in een relatie. Zelfs al klinkt het melig, het werkt. Deel je enthousiasme, je passie voor je klanten en hun klanten, je collega’s en wie je lief is. Je wordt er een rijker mens door. En als werkgever brengt het ook op: wederzijdse liefde heeft altijd een hoge ROI.

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.