FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Een (quasi) blote madam op HRMblogs.com !
published by , on 23/10/2007

Billie

Het Engelse HR-vakblad Personnel Today is terechtgewezen door een aantal lezers omdat het bovenstaande foto van een aantrekkelijke vrouw in een sexy pose en met bijzonder weinig kleren om het (prachtige) lijf op zijn cover plaatste.  De omslagfoto, die ook binnenin het blad werd gebruikt, diende, zo gaf de hoofdredacteur onomwonden toe, om extra aandacht te trekken voor een artikel over ‘sex workers’ (zeg maar prostituees) en het feit dat die zich in Groot-Brittannië in een soort van vakbond organiseerden.

Bij enkel enkele vrouwelijke lezers is de foto en het attentietrekkende procédé in het verkeerde keelgat geschoten. De gewraakte foto stond enige weken eerder trouwens ook in het dagblad Daily Mail. Dat is gekend omwille van zijn pikante foto’s van vrouwen. Maar die zijn niet zo onthullend en vulgair als het geval in bijvoorbeeld in The Sun. De gebelgde lezers van Personnel Today vonden de foto niet kunnen wegens denigrerend voor de vrouw en seksistisch. Ook pikten ze niet dat ‘hun’ vakblad zich verlaagde tot ‘dergelijke ordinaire en platvloerse verkoopstunt’. Dat laatste slaat natuurlijk nergens op, want het blad wordt niet in de handel verkocht. Het wordt enkel aan de abonnees bezorgd.  Dat zijn er trouwens niet weinig: 52.000 om precies te zijn.

Maar dat is detailkitiek. Meer ten gronde: wat vindt u van de reactie van uw Engelse collega’s? Hebben ze gelijk of geven ze blijk van puritanisme, een bijbelse/religieuse beweging die trouwens haar oorsprong kende in het Victoriaanse Engeland van de 17de en 18de eeuw?

Anders gesteld: wat zou u er van vinden indien HRMagazine, HRSquare of HR Tribune een artikel of dossier over bijvoorbeeld relaties op de werkplek of ongewenste intimiteiten zou illustreren met een weinig verhullende foto van Phaedra Hoste. Want  de Britse mannequin wiens foto het omslag van Personnel Today sierde (ontsierde?) is in meerdere opzichten zowat de evenknie van over het kanaal van ‘onze’ Phaedra, de mannequin en tv-madam die momenteel via VTM een man zoek en in 2001 in haar quasi nakie in Playboy stond.  Maar dat deed ze met stijl en middels artistiek verantwoorde foto’s. Heb ik, uiteraard, van horen zeggen. Al geef ik grif toe zo nu en dan het Amerikaanse blotemeidenblad te kopen. Uiteraard voor de interessante artikels en erg puike interviews. De enige keer dat ik het, onbeschaamd, voor de centerfold kocht was begin de jaren tachtig, toen Madonna er in stond. Zonder kleren. Niets mannelijks is me vreemd.

Als uitsmijter: op basis van de ‘penetratie’ (dat is marketingjargon voor de verhouding tussen het aantal gebruikers van een dienst/product, in casu abonnees, en het aantal inwoners van een land) van Personnel Today in de UK, zou HRMagazine in ons land ruim 8800 abonnees moeten tellen. In werkelijkheid zijn er slechts een 2000-tal (waarvan een dikke 85 % op de Nederlandstalige uitgave).  Het aantal abonnees van HR Square en RH/HR Tribune is verwaarloosbaar klein en, in tegenstelling tot dat van HR Magazine, bovendien niet gekend en vooral niet CIM-gecertificeerd. Ik denk niet dat onze HR-vakpers zo veel slechter is dan de Engelse. En evenmin dan de Nederlandse, want bij onze Noorderburen is haar penetratie nog groter dan in de UK. Al is vergelijken met Nederland moeilijker: boven de Moerdijk zijn er weliswaar meer HR-vakbladen en dito websites dan in het Verenigd Koninkrijk (en dan bij ons) maar de belangrijkste publicatie is er gratis want wordt verspreid via het systeem van controlled circulation (wie tot de doelgroep behoort, krijgt het). Waarom lezen de Belgische HR-professionals dan amper of geen HR-vakbladen, waarom zijn ze er niet talrijker op geabonneerd ? Ik heb daar een paar ideeën en theorietjes over, maar ben benieuwd om te vernemen wat uw verklaring voor het fenomeen is.

Tot slot: sorry als u zich bij de neus genomen voelt, als u vindt dat de picture en de titel boven deze blogpost gratuit zijn. Ik vind van niet, haar gebruik was in integendeel weldoordacht en functioneel: om uw aandacht te trekken, om u deze bijdrage te doen lezen. Als u tot hier geraakt bent, ben ik in mijn opzet geslaagd ! Helemaal gelukt is de opdracht als u beovendien ook nog reageert, commentaar levert. U kan er trouwens in de prijzen mee vallen. Zoals elders op deze site vermeld: elke maand maken twee personen die op een van de blogs reageerden (met een voldoende omstandig en ter zake doende commentaar, dus niet iets van ‘ik ben het met u oneens’) kans op een SwingGift-waardebon van 25 euro. Doen dus !

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.