FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
De rode aap in de jungle
published by , on 24/09/2007

Door Hugo Der Kinderen (UAMS) 

Dat we in woelige tijden leven, met name ook voor ondernemingen, is geen nieuws. Dat aansluitend het innovatievermogen van deze ondernemingen dus een noodzaak wordt, en zelfs een onderscheidend criterium voor voortbestaan, is ook reeds algemeen aanvaard. Jef Staes slaagt er toch in rond dit uitgangspunt een boeiend en inspirerend boek te scheppen. Hij graaft hierbij diep in de basisovertuigingen van de lezer, met stellingen als “Innoveren is geen consensusmodel maar een conflictmodel”. De 2D cultuur waarin bedrijven vandaag werken moet dringend vervangen worden door een 3D cultuur. De argumenten doen sterk denken aan de analyse van Tom Peters in z’n bekende business bestsellers, maar het vervolg is concreter en dus beter bruikbaar voor de praktijk. Of wat dacht U van: “ISO-9000 en EFQM/ INK hebben organisaties verankerd in het 2D-tijdperk”.

Een nieuw idee is als een rode aap, die plots in het oerwoud verschijnt, en daar uiteraard negatieve reacties oproept. De integratie van het nieuwe verloopt niet uit zichzelf. Bedrijven moeten “Red Monkey Politics” ontwikkelen om deze uitdaging het hoofd te bieden. De beeldspraak waarmee we vervolgens bestook worden, is niet alleen goed gevonden, maar sterk overtuigend en verscherpt het inzicht in de “Agylity competenties” die binnen ondernemingen zouden moeten ontwikkeld worden. In een spanningsveld tussen mensen, respectievelijk “”Red Monkey breeders” en “Red Monkey hunters” zoeken de 3D attitudes van de “lerende organisatie” hun weg.

Visioning, casting learning, investing zijn de competenties die moeten ontwikkeld worden. Ze beschrijven een soort nieuw business proces dat de ouden cultuur van beheersing en controle moet vervangen door iets wat surft op het informatietijdperk. We moeten van een vraag-gestuurde marketing naar een dialoog-gestuurde.

Omdat de “Red Monkey hunters” in dit groeiproces een reëel obstakel vormen, wordt nader ingegaan op de drijfveren en tactieken die deze conservatieve managers hanteren. Hier kopt de praktijkervaring van de auteur sterk tot zijn recht. Dit is geen verzameling van theorieën en verwijzingen naar andere boeken, maar een diepgaande synthese van jaren observatie en strijd in de praktijk. Hierdoor wordt het boek niet alleen herkenbaar, maar ook praktisch. Het geeft geen menu’s, maar inspireert tot actie.

De positieve dynamiek steunt op herkenbare types mensen: creators, pioniers, followers en settlers. Deze benadering maakt meteen het proces duidelijk dat bedrijven zouden moeten cultiveren. Dat vraagt natuurlijk een ingrijpende verandering in de bedrijfscultuur. De basis hiervan zijn nieuwe competenties van managers, die duidelijk anders liggen dan in het verleden van de 2D bedrijfscultuur. Met een mooie woordspeling wordt dit gevat in het concept “integrale innovatiezorg.

Dit is een visionair boek. Het geeft visie en gebruikt de daarvoor typische stijl van de visionair: beelden, en symbolen. Voor wie een beetje beeldentaal waardeert is het een sterk boek, dat er in slaagt van het visionaire naar het praktische “change management” door te dringen. Wie dat een te wollige taal vind, behoort wellicht tot de 2D cultuur, en zal dit boek niet lezen of gebruiken. Hoe ging dat ook al weer: “If you’re not part of the solution, you’re part of the problem”?

Boek: Jef Staes, Mijn organisatie is een oerwoud (Lannoo Campus, 2007)

Kwotering: 4/5

Hugo Der Kinderen is zelfstandig consultant en executive professor aan de universiteit Antwerpen Management School (UAMS)

(Deze boekbespreking verscheen eerder in De Standaard)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.