FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Werkgevers zijn van Mars…
published by , on 16/09/2007

Mannen zijn van Mars, vrouwen van Venus. Dat gaat ook op voor de relatie werkgever versus kandidaat: maar al te vaak praten ze naast elkaar.

Ik herinner me een gesprek met een HR-directeur van een groot bedrijf. Die vertelde me dat hij zowat alles geprobeerd had om nieuwe mensen aan te trekken, zonder succes. Toen ik later naar zijn website surfte, begreep ik ook waarom. Na een kwartier had ik op zowat alles geklikt, maar stond ik geen stap verder.

Bedrijven lijken het belang van hun website inzake rekrutering maar niet te beseffen. Ze blijven liever hardnekkig adverteren. Als je er de kranten op naslaat, zie je meteen dat grote bedrijven middelen noch moeite sparen om de meest exuberante rekruteringscampagnes op te zetten. Talent is schaars en je gunt het toch niet aan de concurrentie om de perfecte kandidaat binnen te halen omdat die net iets groter adverteert of een leuker feestje opzet? Toch melden er zich maar weinig geschikte kandidaten. Hoe komt dat toch?

De economie trekt aan, dat is het goede nieuws. Dat laat zich ook voelen, want we komen handen tekort. Van de Belgische beroepsbevolking zijn er ongeveer 2,7 miljoen zielen aan de slag. 400.000 anderen hebben helaas minder geluk op de arbeidsmarkt. Volk genoeg om al die vacatures in te vullen hoor ik u denken, maar bedrijven zijn eigenlijk niet op zoek naar werkzoekenden. Ze trekken liever mensen aan die vandaag al meedraaien in de realiteit van elke dag. Het zijn dus eerder mensen mét een job die van werkgever veranderen.

Die combineren vaak een druk privé en professioneel leven en hebben geen tijd om de kranten of jobsites af te schuimen. Wie deze mensen wil bereiken, heeft niets aan de klassieke rekruteringskanalen. Neen, deze groep zoekt zijn nieuwe uitdaging tijdens de werkuren en gaan daarbij erg kieskeurig te werk. Ze nemen zelf het initiatief. Zij kiezen hun volgende werkgever en niet omgekeerd. Solliciteren gebeurt in alle discretie en ze wenden zich daarom in de eerste plaats tot de website. Dat gaat namelijk snel. Of dat zou toch zo moeten zijn…

Hoog tijd dat bedrijven inzien dat de rekruteringsmarkt zich heeft omgekeerd: het zijn niet de kandidaten die op zoek zijn, maar de bedrijven. Wie dat begrepen heeft en door de jaren heen een goede wervingsreserve heeft aangelegd waarmee hij regelmatig contact zoekt, zal het in de toekomst makkelijk halen op de concurrentie. Geen twijfel aan.

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.