FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Zappen
published by , on 11/09/2007

Aan het begin van de vakantieperiode las ik in een Nederlandse krant dat één op drie werknemers momenteel solliciteert voor een andere job, alle initiatieven rond talent management en personeelsbinding ten spijt. Betrokkenheid en loyaliteit zijn gewoon niet van deze tijd, zo lijkt het wel.

Vooral jonge mensen hebben de neiging om snel van werk te veranderen. Dat is geen nieuws. Die generatie heeft altijd keuze ten over gehad en ‘zappen’ is voor hen een manier van leven. Jonge mensen switchen van werk zoals van jeansmerk. Ze shoppen graag, ook professioneel. Het is de normaalste zaak van de wereld en zij zien het al helemaal niet als verraad als ze op zoek gaan naar een volgende uitdaging wanneer het nieuwe er wat af is.

Heel wat managers en bedrijfsleiders hebben moeite met die attitude. Ze voelen zich bedrogen, zelfs persoonlijk benadeeld, wanneer ze al hun tijd en energie in iemand gestoken hebben en die al relatief snel het bedrijf verlaat. Veel bedrijven zijn bovendien organisatorisch niet aangepast aan het dynamisme van de jonge garde. Hun komen en gaan verhoogt zelfs de druk op de oudere generatie. Die blijven wel en moeten het met een man of vrouw minder zien te rooien in afwachting van een nieuwe, jonge jobhopper.

Hoog tijd dat we wat doen aan die krampachtige houding. Vergeet niet dat de oude garde er op een dag niet meer is en dan moeten onze bedrijven wel vooruit met ‘tijdelijke’ krachten. De wereld op zijn kop, ik weet het, maar je kan er wat aan doen.

Zelf sluit ik met mijn medewerkers een heel open en morele overeenkomst: van mij hoeven ze maar twee jaar te blijven. De eerste zes maanden investeer ik in hen, de volgende zes draaien we breakeven en tot slot investeren zij een jaar lang in mij. Het klinkt wat kort door de bocht, maar zo weten we wel allebei waar we aan toe zijn.

En wanneer iemand aankondigt het bedrijf te verlaten, zorg er dan voor dat je véél interesse toont in die volgende carrièrestap. Zeg desnoods dat hij of zij altijd mag terugkeren en vertel aan iedereen hoe tevreden je was. Kortom, hef het glas op de toekomst van je ex-medewerker.

Waarom al die moeite? Wel, als je positief reageert en open staat voor overleg, dan kom je veel meer te weten van wat er leeft binnen je organisatie in het algemeen en bij elk individu in het bijzonder. Zo kan je veel makkelijker iemands vertrek voorzien of inschatten en dus tijdig reageren.

Zo had een jonge collega het onlangs wat moeilijk wegens de grote werkdruk. Geen schande, maar gefrustreerd vertelde hij aan zijn collega’s dat hij het niet volhield en binnenkort op zoek ging naar een nieuwe uitdaging. Ik weet wel dat hij eigenlijk best tevreden is in zijn huidige job en gewoon zijn hart even wou luchten, maar zijn collega’s konden dat niet inschatten. Ze verwittigden mij dat hij wilde vertrekken. Ik heb hem toen even apart genomen en hem verteld dat ik al op zoek was naar zijn vervanger. Maar omdat ik tevreden ben over onze samenwerking, wilde ik hem graag helpen om een nieuwe job te vinden.

Dat had ie niet zien aankomen. Hij vertelde me dat hij wou blijven en komt nu heel wat gemotiveerder naar kantoor. Mocht ik hem bij mij geroepen hebben om hem een standje te geven of meer uitleg te vragen, dan had hij zeker anders gereageerd en de deur definitief dichtgetrokken. Een slechte zaak voor beide partijen.

Ach, jonge mensen zappen. Dat is een feit. Leer ermee omgaan en het leven op de werkvloer wordt een pak aangenamer, ook voor de manager. En wie weet, misschien blijft iedereen dan vanzelf wel wat langer plakken…

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

    Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

    View Results

    Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.