FR
 
STARTPAGE Blogs
 
 
Met alle Chinezen
published by , on 10/09/2007

Je leest wel eens dat de wereld binnenkort voor meer dan de helft door Aziaten bevolkt zal worden. Voor heel wat Westerse bedrijven is de regio dan ook een enorme groeimarkt en iedereen wil er een graantje van meepikken. Maar omgekeerd gebeurt ook. En steeds meer. Heel wat Aziaten komen naar Europa om in detail te onderzoeken hoe wij hier zaken doen. Het thuisfront zal die kennis in zijn voordeel aanwenden.
Een tijdje terug was ik uitgenodigd op de doctoraatsverdediging van een Chinese student die in 2002 naar de KU Leuven was afgezakt om hier een groot marketingonderzoek te voeren naar de relatie tussen Westerse en Japanse bedrijven. Daar konden de ondernemers in zijn land van herkomst heel wat van opsteken. Aangename kerel, overigens. Ik ontmoette hem voor het eerst nadat hij zich geregistreerd had op CVWarehouse.com en hij door ons project geïntrigeerd raakte. Over de loop van een jaar hadden we meermaals contact om ervaringen uit te wisselen. Sinds kort werkt hij bij een grote bank in Brussel als management trainee.

Op de receptie na afloop van de verdediging voelde ik mij als Belgische heel klein. Driekwart van de genodigden waren van Aziatische afkomst. En dat allemaal in hartje Leuven. Onder hen een Belgische jongeman met Aziatische roots, ooit geadopteerd door landgenoten met een groot hart. Hij werkte voor een Belgische multinational en vertelde me dat het bedrijf gevraagd had of hij mee op de foto wilde voor de nieuwe rekruteringscampagne van de onderneming. Hij voelde zich vereerd, uiteraard. Tot hij te horen kreeg dat zijn gezicht vooral moest aantonen dat de onderneming resoluut voor diversiteit gaat. Hij werd tot excuus-Chinees gebombardeerd. De man was danig geshockeerd en terecht.

Vele ondernemingen snappen niet dat diversiteit draait om cultuur, eerder dan kleur. Hoe Chinees denkt u dat die jonge kerel wel was na 3 jaar Peking en 25 jaar Bachten de Kuppe? Veel culturele diversiteit haal je daar niet mee binnen. Ik durf ervoor te wedden dat ook hij elke vrijdag frietjes van de frituur haalt, mét frikandel… En het kan nog erger. Een andere aanwezige, Belg en manager in hetzelfde bedrijf, vertelde me dat hij twee doelstellingen krijgt opgelegd: omzet én diversiteit. Hij moet niet alleen op zoek naar klanten, maar ook werk maken van een evenwichtig team rondom hem. Mannen en vrouwen, Belgen en allochtonen. Lachend vertelde hij dat dit al tot de gekste situaties heeft geleid. Zo moest hij ooit kiezen tussen een Belgische kandidaat en iemand van allochtone afkomst. De Belg had betere papieren, maar de allochtoon leverde bonuspunten op. De keuze was snel gemaakt…

En ik maar denken dat alle maatregelen inzake integratie, diversiteit en alle andere varianten ons moeten helpen om competitief te blijven, te innoveren of welk hoger doel ook. Nee hoor, het kortetermijndenken wint het alweer van de langetermijnvisie. Wel: met alle Chinezen…

(Deze column verscheen eerder in De Tijd)

Reactions (2)
 • Tom Janssens says:

  Inge, Ik kan u alleen maar overschot van gelijk geven want men vergeet helemaal de basis van het gedacht namelijk iedereen een gelijke kans tot werk geven en wat je nu meer en meer ziet is dat “diversiteit” er is mo quota’s te halen. Keep writing :-)

 • Giovani De Vlaminck says:

  Alle respect voor ondernemingen die diversiteit hoog in het vaandel dragen. Alleen vrees ik dat de meeste het doen voor de verkeerde redenen…

Post a reaction

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Comments are welcome in English, French or Dutch. Only reactions by authors who have stated their full name and e-mail address will be published. No mention of e-mail addresses will be made on the website. We only require them to enable us to contact the writer of the reaction should this prove necessary. HRMblogs.com reserves the right to delete reactions that are not in conformity with the general conditions and code of behaviour of this website.

recent reactions
 
poll

  Should an employer facilitate the practice of the Ramadan at the workplace?

  View Results

  Loading ... Loading ...

 
 
categories
 
archive
 
Disclaimer

Everything posted on this website/blog is the personal opinion of the individual contributor and does not necessarily reflect the view of BizInfo/HRMblogs or its clients, nor the author respective employer or clients.